کد خبر: 4231511
تاریخ انتشار : ۲۳ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۷:۴۷
مدرس حوزه و دانشگاه مطرح کرد

مشکلات و سختی‌ها طبیعت زندگی است

حجت‌الاسلام محمدرضا اعوانی با بیان اینکه مشکلات طبیعت زندگی است پس نباید نگاه عامیانه به آن‌ها داشته باشیم، گفت: ما باید در مواجهه با مشکلات صبر جمیل داشته باشیم و هر وقت مشکلی به سمت ما روی آورد با یک ادبیات مؤدبانه به در خانه خدا برویم و چاره کار را از او بخواهیم.

حجت‌الاسلام والمسلمین محمدرضا اعوانی، مدرس حوزه و دانشگاهبه گزارش ایکنا از لرستان، حجت‌الاسلام والمسلمین محمدرضا اعوانی، مدرس حوزه و دانشگاه، ۲۲ مردادماه در سلسله نشست‌های آشنایی با معارف تربیتی صحیفه سجادیه که از سوی معاونت فرهنگی ـ تبلیغی مدیریت حوزه‌های علمیه خواهران استان لرستان ویژه طلاب لرستانی به‌صورت مجازی برگزار شد، در شرح دعای هفتم صحیفه سجادیه، گفت: امام سجاد(ع) در این دعا که ظاهری کوتاه اما پرمحتوا دارد درباره مشکلاتی که برایش ایجاد شده است، با خدای متعال صحبت و از او طلب حاجت می‌کند.

وی با بیان اینکه زندگی انسان با فراز و فرودهای زیادی توأم است و وقتی هیچ مشکلی در زندگی انسان وجود نداشته باشد این معنایش زندگی نیست، افزود: انسان باید به این موضوع توجه داشته باشد این دنیا بهشت نیست که هیچ مشکلی در آن وجود نداشته باشد. زندگی دنیا با مشکلات و سختی‌های زیادی درآمیخته است و انسان منطقی نباید انتظار داشته باشد در زندگی‌اش هیچ مشکلی پیش نیاید.

اعوانی با بیان اینکه بیشترین مشکلات برای انسان‌هایی است که به خدا نزدیک‌تر هستند، اظهار کرد: مرحوم شیخ کلینی در کتاب اصول کافی در بابی به نام باب شدت ابتلا مؤمن از امام جعفرصادق(ع) روایت کرده است که فرمود: «سخت‌ترين مردم در بلا و مصیبت پيامبران و ائمه معصوم(ع) هستند سپس پيروان آنان و به ترتيب» و در شعری از حافظ شیرازی داریم که «هر که در این بزم، مقرب‌تر است/ جام بلا بیشترش می‌دهند»؛ این تصور غلط است که ما انتظار داشته باشیم هر چه نزدیک‌تر به خدا باشیم باید مشکلات کمتری داشته باشیم.

وی با بیان اینکه گاهی برخی افراد به مشکلات و سختی‌ها نگاهی عامیانه دارند، گفت: امام سجاد(ع) در این دعا به ما هشدار می‌دهد که انسان اگر هیچ مشکلی در زندگی نداشته باشد باید نگران باشد. مشکلات و سختی‌ها طبیعت زندگی است و امام جعفرصادق(ع) طبق نقلی فرمودند: خدا آسایش و راحتی‌ را در بهشت قرار داده است اما مردم در دنیا سراغ آن می‌گردند.

راحتی دنیا نسبی است 

مدرس حوزه و دانشگاه با بیان اینکه راحتی این دنیا نسبی است اما باید بدانیم به هنگام مشکلات چه کار کنیم، اظهار کرد: امام سجاد(ع) این دعا را زمانی می‌خواندند که با انبوهی از مشکلات مواجه بودند و فشار زیادی را متحمل می‌شدند. با مطالعه بندهای این دعا پی می‌بریم وقتی با مشکلات مواجه می‌شویم باید چه کار کنیم. برخی از مردم که با معارف اهل‌ بیت(ع) آشنا نیستند در مواجهه با مشکلات زود به جاده خاکی می‌زنند و اعمال سلیقه شخصی می‌کنند. ما صحیفه سجادیه می‌خوانیم تا در مسیر صحیح زندگی قرار بگیریم در هر اتفاقی که برای ما رخ می‌دهد چه خوشی و چه ناخوشی مسیری را برویم و آن چیزی را ببینیم که حضرات معصوم به‌ویژه امام سجاد(ع) می‌بیند.

این کارشناس دینی با بیان اینکه خدا احساساتی نیست، بلکه موجودی حکیم است و می‌داند چه چیزی به نفع ما و چه چیزی به ضرر ماست، اظهار کرد: حضرت در بندهای پنجم و ششم دعا می‌‎فرماید: پروردگارا، بلایی بر من نازل شده است که سنگینی‌اش مرا به زحمت و رنج انداخته که تحملش مرا در فشار قرار داده، و تو آن را به قدرتت بر من وارد کرده‌ای و به اقتدارت به سوی من فرستاده‌ای.

اعوانی با بیان اینکه امام سجاد(ع) در این دعا خدا را مخاطب قرار می‌دهد و خدا را با اوصافی که متناسب با حال و روز و مشکلات اوست یاد می‌کند تا از او چیزی بخواهد، گفت: خدا نسبت به بندگانش دلسوز است و عقل ایجاب می‌کند در مشکلات اول سراغ خدا برویم، چراکه از خدا هر کاری ساخته است اگر خدا به انجام کاری اراده کند آن کار انجام می‌شود، بنابراین امام سجاد(ع) در بند هفتم این دعا چنین می‌گوید: «پس چیزی را که تو وارد کرده‌ای، برگرداننده‌ای برای آن نیست؛ و آنچه را تو فرستاده‌ای، دورکننده‌ای برای آن وجود ندارد؛ و چیزی را که تو بسته‌ای، گشاینده‌ای برایش نمی‌باشد؛ و چیزی را که تو بگشایی، کسی قدرت بستنش را ندارد؛ و آنچه را که تو دشوار کرده‌ای، آسان‌کننده‌ای برایش نیست؛ و کسی را که تو بی‌یار و یاور گذاشته‌ای، یاوری برای او وجود ندارد.» 

وی با اشاره به اینکه «رب» پنج معنا دارد و یکی از معانی آن صاحب است، ادامه داد: در روایت داریم هر وقت انسان چند مرتبه خدا را با «یا رب» صدا می‌زند خطاب می‌آید «لبیک» ای بنده من چه کار داری، بنابراین امام حسین(ع) در دعای عرفه و امام سجاد(ع) در صحیفه خدا را با عبارت «یا رب» خیلی صدا می‌زنند. شیخ کلینی در اصول کافی در این رابطه از امام جعفرصادق(ع) روایت کرده است که خدا می‌داند شما چه چیزی می‌خواهید اما دوست دارد آن چیزی که می‌خواهید را به زبان بیاورید.

در برابر مشکلات صبر جمیل داشته باشیم

این مدرس سواد رسانه با بیان اینکه مشکلات و سختی‌ها به دو صورت است یا کفاره گناهانی است که انسان مرتکب شده یا اینکه برای آزمایش انسان است که در هر دو صورت برای انسان خیر است، افزود: امام سجاد(ع) در این دعا ما را به این موضوع توجه می‌دهد که برای توجه و جلب‌نظر خدا ما نیازمند دعا برای پیامبر(ص) و آل ایشان هستیم.

وی با بیان اینکه امام سجاد(ع) در این دعا مشکلاتش را با بیانی مؤدبانه مطرح و از خدا فرج و گشایش در مشکلات را می‌خواهد، اظهار کرد: ما باید صبر جمیل داشته باشیم به این معنا که انسان وقتی با مشکلی مواجه می‌‎شود، نباید مشکلاتش را برای دیگران تعریف کند، چراکه کاری از آنها ساخته نیست. انسان اگر خدا را لحاظ نکند و مشکلاتش را فقط برای دیگران تعریف کند این صبر جمیل نیست؛ صبر جمیلی که قرآن کریم تعریف می‌کند همین صبری است که امام سجاد(ع) ما را به آن توجه می‌دهد یعنی مشکلات را به سمت خدا و فرج را از خدا می‌خواهد.

اعوانی با بیان اینکه انسان نباید با مواجهه با مشکلات همه درها را امتحان و در آخر که تیرش به هدف نخورد به سمت خدا بیاید، گفت: امام سجاد(ع) در این دعا از همان اول به سمت خدا رفت پس ما باید یاد بگیریم هر وقت مشکلی به سمت ما روی آورد با همین ادبیاتی که امام سجاد(ع) در دعا به کار برده به در خانه خدا برویم و چاره کار را از خدای متعال بخواهیم.

انتهای پیام
captcha