ستار ولینژاد، دبیر بخش گرافیک دیجیتال سوگواره ملی مَحرم مُحرم، در گفتوگو با ایکنا از لرستان اظهار کرد: فرهنگ عاشورا و فرهنگ امام حسین(ع) بیش از ۱۳۰۰ سال است که هر ساله در میان شیعیان جهان و محبان اهل بیت(ع) با زایش جدید بر پایه اندیشههای ناب اباعبدالله الحسین(ع) ظهور و بروز میکند، از این جهت برگزاری سوگوارههای هنری با زبان و بیان هنری میتواند ادامهدهنده تبیین فرهنگ و فلسفه عاشورا در میان جامعه به خصوص نسل جوان و اندیشمند ما با زبان هنر باشد.
وی ادامه داد: هنر اسلامی و فرهنگ ایرانی قرنهاست که پیوندی ناگسستنی و ناب را با همدیگر تشکیل دادهاند و روح توحیدطلبی ایرانیان با اندیشههای توحیدی اسلام گره خورده، نقش بسزایی در رشد همدیگر داشتهاند گویی که از ابتدا از یک ریشه و منشأ سرچشمه میگیرند که در حقیقت همان ذات اقدس پروردگار و یکتاپرستی است.
ولینژاد بیان کرد: تفکر ناب شیعی و اسلامی ایرانیان باعث به وجود آمدن مجموعهای از هنرهای زیبا و خاص شده که مکاتب مختلف هنری مانند هنر سقاخانهای در دل فرهنگ ایرانی به وجود آمده است از اینرو بازخوانی دوباره فرهنگ عاشورا و تأثیر آن در تحولات روز جامعه ایران به زبان هنر میتواند این پیوند را هرچه بیشتر نشان دهد.
دبیر بخش گرافیک دیجیتال سوگواره ملی مَحرم مُحرم در لرستان با اشاره به اینکه رابطه فرهنگ عاشورایی با هنر بسیار عمیق و گسترده است، تصریح کرد: هنر در انتقال و تبیین فرهنگ عاشورایی نقش بسزایی دارد و بهعنوان ابزاری برای بیان و گسترش ارزشها و مفاهیم عاشورا بهکار میرود. از سوی دیگر، فرهنگ عاشورایی نیز بر هنر تأثیر گذاشته و الهامبخش بسیاری از آثار هنری بوده است.
وی با اشاره به اینکه هنر عاشورایی محدود به زمان و مکان نیست، تصریح کرد: تردیدی در نقش پررنگ واقعه کربلا در فرهنگ و هنر این مرز و بوم و تلاش هنرمندان در خلق آثار مرتبط با این واقعه وجود ندارد، اما با این وجود واقعه کربلا دارای زوایای ناگفتهای است که هنوز هم با وجود خلق این آثار جای کار دارد و نیاز است که هنرمندان بیشتر از گذشته به زوایای گوناگون این واقعه بپردازند.
ولینژاد با اشاره به اینکه درسهای واقعه عاشورا میتواند ما را از بحرانهای جامعه امروز نجات دهد، بیان کرد: اگر به «کل یوم عاشورا و کل عرض کربلا» اعتقاد داشته باشیم و آن را بفهمیم، سراغ درسهایی میرویم که از این واقعه باید بیاموزیم. این روایت تاریخی مانند یک کتاب است که باید به آن مراجعه کرد اما اصل این درسها برای بسیاری از بحرانها بهویژه بحرانهای اخلاقی که جامعه دچار آنهاست، نجاتدهنده است.
دبیر بخش گرافیک دیجیتال سوگواره ملی مَحرمِ مُحرم در لرستان با اشاره به اینکه هنر عاشورایی، در مواجهه با نسل های جدید، نقشی کلیدی در بازسازی هویت جمعی ایفا می کند، ادامه داد: در جهانی که رسانه های دیجیتال و فرهنگ های جهانی شده، هویت های بومی را به چالش می کشند، آثار هنری عاشورایی، از پوسترهای گرافیکی تا فیلم های کوتاه، ارزش های عاشورا را به زبانی امروزی بازگو می کنند.
ولینژاد اظهار کرد: این آثار، با بهره گیری از زیبایی شناسی مدرن، نسل جوان را به تأمل در مفاهیمی چون کرامت، شهادت و عدالت دعوت می کنند. این بازنمایی ها، نه تنها حس تعلق فرهنگی را تقویت می کنند، بلکه عاشورا را به عنوان منبعی برای الهام گیری در چالش های معاصر، از تغییرات اجتماعی تا مبارزات جهانی، معرفی میکنند.
انتهای پیام