حجتالاسلام سیدنواب موسوی، مدرس حوزه و دانشگاه در یادداشتی با عنوان «تهدید نرمافزاری» به معرفی انواع تهدیدات نرم دشمن از دیدگاه قرآن کریم و تاریخ اسلام و راههای مقابله با تهدیدات نرم دشمن پرداخته و آن را در اختیار خبرگزاری ایکنای لرستان قرار داده که در ادامه میخوانیم:
مقام معظم رهبری در دیدار اخیر خود با مردم آذربایجانشرقی به تهدیدات نرمافزاری دشمنان اشاره فرمودند و تأکید نمودند که دشمنان پس از ناکامی در تهدیدات سخت، به شیوههای نرمافزاری روی آوردهاند. ایشان بیان داشتند که دشمنان با استفاده از دروغپردازی و ایجاد فاصله بین واقعیتها و تصورات عمومی سعی در تضعیف روحیه ملت و ایجاد تردید دارند. با این حال حضور گسترده مردم در راهپیمایی 22 بهمن نشان داد که این تهدیدات نرمافزاری تأثیرگذار نبوده است.
برای مقابله با این تهدیدات رهبر معظم انقلاب بر اهمیت جهاد تبیین تأکید کردند یعنی تلاش همگانی باری روشنگری و آگاهیبخشی به جامعه در برابر تبلیغات منفی و تحریفهای دشمنان. ایشان از رسانهها، صاحبان اندیشه، هنرمندان و جوانان فعال در فضای مجازی خواستند تا با تمام توان در این مسیر گام بردارند. رهبر معظم انقلاب با تأکید بر هوشیاری و بصیرت مردم خواستار مقابله فعال و آگاهانه با تهدیدات نرمافزاری دشمنان شدند.
امروز در دنیایی زندگی میکنیم که جنگها نه تنها در میدانهای نبرد، رخ نمیدهند بلکه جبهههای جدیدی شکل گرفته است جنگی که نه با اسلحه، بلکه با رسانه، تبلیغات، دروغپردازی و تحریف حقایق انجام میشود این همان چیزی است که امروزه از آن به عنوان «تهدید نرمافزاری» یاد میشود دشمنان برای تغییر باورها، ایجاد شبهه، سست کردن اراده ملتها و گمراهسازی نسلها از این ابزارها استفاده میکنند.
خداوند متعال در آیات متعددی به روشهای جنگ نرم دشمنان اشاره کرده است.
شایعهپراکنی و دروغپردازی برای ایجاد تردید:
قرآن کریم در آیه 72 سوره آلعمران «وَقَالَت طَّآئِفَةٌ مِّنْ أَهْلِ الْكِتَابِ آمِنُواْ بِالَّذِيَ أُنزِلَ عَلَى الَّذِينَ آمَنُواْ وَجْهَ النَّهَارِ وَاكْفُرُواْ آخِرَهُ لَعَلَّهُمْ يَرْجِعُونَ» میفرماید: «و جماعتى از اهل كتاب گفتند در آغاز روز به آنچه بر مؤمنان نازل شد ايمان بياوريد و در پايان [روز] انكار كنيد شايد آنان [از اسلام] برگردند.»
تحلیل: این آیه یکی از ترفندهای دشمن را نشان میدهد ایجاد شبهه و تردید در باورهای مردم با استفاده از تاکتیکهای تبلیغاتی و رسانهای.
القای سخنان فریبنده و جذاب برای گمراهی تحریف حقایق و فریبکاری دشمنان:
خداوند متعال در آیه 112 سوره انعام «وَكَذَلِكَ جَعَلْنَا لِكُلِّ نَبِيٍّ عَدُوًّا شَيَاطِينَ الإِنسِ وَالْجِنِّ يُوحِي بَعْضُهُمْ إِلَى بَعْضٍ زُخْرُفَ الْقَوْلِ غُرُورًا وَلَوْ شَاء رَبُّكَ مَا فَعَلُوهُ فَذَرْهُمْ وَمَا يَفْتَرُونَ» میفرماید: «و بدين گونه براى هر پيامبرى دشمنى از شيطانهاى انس و جن برگماشتيم بعضى از آنها به بعضى براى فريب [يكديگر] سخنان آراسته القا مىكنند و اگر پروردگار تو مىخواست چنين نمىكردند پس آنان را با آنچه به دروغ مىسازند واگذار.»
تحلیل: امروزه شبکههای رسانهای و فضای مجازی پُر از القائات جذاب اما گمراهکننده است که حقیقت را وارونه نشان میدهند.
پخش شایعات و تأثیرگذاری بر جامعه:
در آیه 19 سوره توبه «إِنَّ الَّذِينَ يُحِبُّونَ أَن تَشِيعَ الْفَاحِشَةُ فِي الَّذِينَ آمَنُوا لَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ فِي الدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ وَاللَّهُ يَعْلَمُ وَأَنتُمْ لَا تَعْلَمُونَ» آمده است: «كسانى كه دوست دارند كه زشتكارى در ميان آنان كه ايمان آوردهاند شيوع پيدا كند براى آنان در دنيا و آخرت عذابى پُر درد خواهد بود و خدا[ست كه] مىداند و شما نمىدانيد.»
تبیین: دشمنان اسلام همواره با استفاده از ابزارهای رسانهای و جنگ نرم، تلاش دارند فساد و بیبندوباری را در جوامع دینی رواج دهند که این آیه درباره چنین اقداماتی هشدار میدهد.
الف) جنگ نرم علیه پیامبر اسلام: دشمنان اسلام، زمانی که نتوانستند در جنگهای نظامی پیامبراکرم(ص) را شکست دهند به ترفندهای نرم روی آوردند: تهمتزنی به پیامبر و نسبت دادن سحر و جنون چنانکه در آیه 8 سوره فرقان «أَوْ يُلْقَى إِلَيْهِ كَنزٌ أَوْ تَكُونُ لَهُ جَنَّةٌ يَأْكُلُ مِنْهَا وَقَالَ الظَّالِمُونَ إِن تَتَّبِعُونَ إِلَّا رَجُلًا مَّسْحُورًا » در این رابطه آمده است: «يا گنجى به طرف او افكنده نشده يا باغى ندارد كه از [بار و بر] آن بخورد و ستمكاران گفتند جز مردى افسونشده را دنبال نمىكنيد.»
همچنین دشمنان با تحریم اقتصادی و فشار اجتماعی در شعب ابیطالب و ایجاد تفرقه بین مسلمانان با تبلیغات و شایعات علیه پیامبراکرم(ص) توطئه کردند.
ب) جنگ نرم در زمان امیرالمومنین علی(ع): یکی از نمونههای بارز تهدید نرم، ماجرای حکمیت در صفین بود که معاویه و عمروعاص با تبلیغات و فریبکاری، سپاه امیرالمومنین(ع) را دچار تردید کردند امام علی(ع) در خطبه 50 نهجالبلاغه درباره این فتنه میفرمایند: «آغاز فتنهها، پیروی از هوسها و بدعت در احکام است که با کتاب خدا مخالفت دارد.»
تحلیل: امروز هم دشمنان با استفاده از روشهای جنگ نرم همان فتنهها را علیه امت اسلامی تکرار میکنند.
دشمنان اسلام برای ضربه زدن به اعتقادات مردم از روشهایی مانند شایعهپراکنی، تحریف واقعیت، ترویج بیهویتی، تضعیف روحیه مقاومت و ایجاد ناامیدی استفاده میکنند.اما اسلام برای مقابله با این تهدیدات، راهکارهای متعددی ارائه داده است که مهمترین آنها بصیرت، جهاد تبیین، مقابله با شایعات و حفظ هویت فرهنگی و دینی است.
بصیرت و آگاهیبخشی(جهاد تبیین): بصیرت، اولین و مهمترین سلاح در برابر جنگ نرم دشمن است امام علی(ع) در خطبه 150 نهجالبلاغه میفرمایند: «بصیر کسی است که میشنود و میاندیشد، مینگرد و عبرت میگیرد، سپس راه روشنی را انتخاب میکند تا در مسیر هلاکت سقوط نکند.»
مطالعه و آگاهی از تاریخ و قرآن: خداوند متعال در آیه 111 سوره یوسف(ع) «لَقَدْ كَانَ فِي قَصَصِهِمْ عِبْرَةٌ لِّأُوْلِي الأَلْبَابِ مَا كَانَ حَدِيثًا يُفْتَرَى وَلَكِن تَصْدِيقَ الَّذِي بَيْنَ يَدَيْهِ وَتَفْصِيلَ كُلَّ شَيْءٍ وَهُدًى وَرَحْمَةً لِّقَوْمٍ يُؤْمِنُونَ» میفرماید: «به راستى در سرگذشت آنان براى خردمندان عبرتى است، سخنى نيست كه به دروغ ساخته شده باشد بلكه تصديق آنچه [از كتابهايى] است كه پيش از آن بوده و روشنگر هر چيز است و براى مردمى كه ايمان مىآورند رهنمود و رحمتى است.»
دقت در اخبار و پرهیز از سادهباوری: قرآن کریم در آیه ششم سوره حجرات «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِن جَاءكُمْ فَاسِقٌ بِنَبَأٍ فَتَبَيَّنُوا أَن تُصِيبُوا قَوْمًا بِجَهَالَةٍ فَتُصْبِحُوا عَلَى مَا فَعَلْتُمْ نَادِمِينَ» هشدار میدهد: «اى كسانى كه ايمان آوردهايد اگر فاسقى برايتان خبرى آورد نيک وارسى كنيد مبادا به نادانى گروهى را آسيب برسانيد و [بعد] از آنچه كردهايد پشيمان شويد.»
تحلیل درست حوادث و پشت پرده تبلیغات دشمن را شناختن: امام علی(ع) میفرماید: «کسی که به خواب رود، دشمنانش نمیخوابند.»
یکی از ابزارهای اصلی دشمن در جنگ نرم، شایعهپراکنی و تحریف واقعیتهاست تاریخ نشان داده است که دشمنان اسلام همیشه از این روش برای فریب مردم استفاده کردهاند.در واقعه جمل عایشه، طلحه و زبیر با دروغپردازی و تهمت، جنگی علیه امام علی(ع) به راه انداختند در واقعه کربلا دشمنان امام حسین(ع) با تبلیغات مسموم، کوفیان را فریب دادند و مسیر تاریخ را تغییر دادند.
قبل از بازنشر هر خبری تحقیق کنیم. امام علی(ع) فرمودند: چیزی که نمیدانید، نگویید. از منابع معتبر استفاده کنیم. قرآن کریم در آیه 42 سوره بقره «وَلاَ تَلْبِسُواْ الْحَقَّ بِالْبَاطِلِ وَتَكْتُمُواْ الْحَقَّ وَأَنتُمْ تَعْلَمُونَ» میفرماید: «و حق را به باطل درنياميزيد و حقيقت را با آنكه خود مىدانيد كتمان نكنيد.»
در فضای مجازی مراقب فریب رسانهها باشیم: دشمنان از طریق تحریف اخبار، تغییر واژگان و تکرار دروغها ذهن مردم را تسخیر میکنند.امروز شاهدیم که رسانههای معاند با تغییر واقعیتها، تصویری وارونه از اسلام و مقاومت ارائه میدهند.
یکی از اهداف اصلی دشمن در جنگ نرم تضعیف ایمان، هویت دینی و ملی جوانان است. دشمن میخواهد ارزشها را تغییر دهد: در قرآن کریم آیه 19 سوره نور «إِنَّ الَّذِينَ يُحِبُّونَ أَن تَشِيعَ الْفَاحِشَةُ فِي الَّذِينَ آمَنُوا لَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ فِي الدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ وَاللَّهُ يَعْلَمُ وَأَنتُمْ لَا تَعْلَمُونَ» آمده است: «كسانى كه دوست دارند كه زشتكارى در ميان آنان كه ايمان آوردهاند شيوع پيدا كند براى آنان در دنيا و آخرت عذابى پُر درد خواهد بود و خدا[ست كه] مىداند و شما نمىدانيد.»
تهاجم فرهنگی: تغییر سبک زندگی اسلامی و جایگزینی فرهنگ غربی
نفوذ فکری: ترویج افکار التقاطی و انحرافی
ایجاد یأس و ناامیدی: القای این تفکر که اسلام توان اداره جامعه را ندارد.
مطالعه و شناخت ارزشهای اسلامی و ملی
الگوگیری از اهلبیت(ع) و علمای بیدار
حمایت از تولیدات فرهنگی سالم(فیلم، کتاب، فضای مجازی مفید)
توجه به خانواده و تربیت نسل آینده بر اساس اسلام ناب
امام محمدباقر(ع) فرمودند: «زمانی خواهد آمد که کسی نجات نمییابد، مگر انکه همچون غریق دست به دعا بردارد.»
تهدید نرم، خطری جدی است که ایمان، هویت و استقلال ملتها را نشانه گرفته است. قرآن کریم و اهلبیت(ع) راه مقابله را به ما نشان دادهاند: بصیرت، جهاد تبیین، مقاومت، حفظ هویت دینی و فرهنگی.امروز وظیفه همه ماست که در فضای حقیقی و مجازی از حقایق دفاع کنیم و مردم را از خطرات جنگ نرم آگاه سازیم. باید همگی در مسیر جهاد تبیین گام برداریم و نور حقیقت را در جامعه گسترش دهیم.
انتهای پیام