کد خبر: 4255009
تاریخ انتشار : ۲۹ آذر ۱۴۰۳ - ۰۸:۴۲

تبیین مقام و منزلت حضرت فاطمه(س) در آیات قرآن

مدرس حوزه علمیه لرستان با تأکید بر لزوم تبیین و معرفی آیات مرتبط با جایگاه والای حضرت فاطمه(س)، گفت: وقتی معرفی حضرت فاطمه(س) از سوی انسان باشد می‌تواند با نگاهی محدود و از دانی به عالی همراه باشد اما اگر از منظر قرآن به معرفی حضرت بپردازیم از نگاه خدای متعال و در واقع از عالی به دانی است.

حجت‌الاسلام والمسلمین سید‌هادی سهرابی، مدرس حوزه علمیه لرستانبه گزارش ایکنا از لرستان، حجت‌الاسلام والمسلمین سید‌هادی سهرابی، مدرس حوزه علمیه لرستان شامگاه چهارشنبه، ۲۸ آذرماه در جمع نمازگزاران مسجد شهید مدنی شهر خرم‌آباد، با تبریک به مناسبت ایام ولادت با سعادت حضرت فاطمه زهرا(س)، هفته زن و روز مادر، در رابطه با مقام حضرت(س) از منظر قرآن کریم، گفت: وقتی ما حضرت فاطمه(س) را معرفی کنیم نگاهمان محدود و در اصطلاح از دانی به عالی است اما وقتی می‌خواهیم از منظر قرآن کریم به معرفی این بانوی بزرگوار بپردازیم این معرفی از نگاه خدای متعال و در واقع از عالی به دانی است.

وی با بیان اینکه آیات متعددی در قرآن کریم راجع به حضرت فاطمه زهرا(س) وجود دارد و برخی افراد در این باب تألیفات و کتاب‌هایی دارند و می‌طلبد آیات قرآن در رابطه با جایگاه والای ایشان معرفی و تبیین شود، افزود: یکی از آیات پرکاربرد در قرآن کریم که به شخصیت حضرت فاطمه(س) و در شأن مقام و منزلت این بانوی بزرگوار نازل شده آیه ۳۳ سوره احزاب «إِنَّمَا يُرِيدُ اللَّهُ لِيُذْهِبَ عَنكُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَيْتِ وَيُطَهِّرَكُمْ تَطْهِيرًا» است که خدای متعال در آن فرموده است: «خدا فقط مى‌خواهد آلودگى را از شما خاندان [پيامبر] بزدايد و شما را پاک و پاكيزه گرداند.»

سهرابی با بیان اینکه در این آیه که به آیه تطهیر نیز معروف است طهارتی که خدا به‌طور خاص برای اهل‌بیت(ع) اراده کرده محورش حضرت فاطمه(س) و فرزندان معصوم ایشان است، اضافه کرد: در باب آیه تطهیر و اثبات اینکه آیه مذکور خاص اهل‌بیت معصوم است و دیگران را شامل نمی‌شود استدلال‌های خاص خود را دارد و کتاب‌‎های بسیاری تألیف شده است.

وی ادامه داد: از دیدگاه روایی محور این طهارت حضرت فاطمه(س) است و در دامن پاک حضرت(س) عصمت و طهارت برای اهل بیت(ع) در نظر گرفته شده است.

سهرابی با اشاره به اینکه یکی دیگر از آیات در رابطه با حضرت فاطمه(س) آیه ۶۱ سوره آل‌عمران «فَمَنْ حَآجَّكَ فِيهِ مِن بَعْدِ مَا جَاءكَ مِنَ الْعِلْمِ فَقُلْ تَعَالَوْاْ نَدْعُ أَبْنَاءنَا وَأَبْنَاءكُمْ وَنِسَاءنَا وَنِسَاءكُمْ وَأَنفُسَنَا وأَنفُسَكُمْ ثُمَّ نَبْتَهِلْ فَنَجْعَل لَّعْنَةَ اللّهِ عَلَى الْكَاذِبِينَ» معروف به آیه مباهله است، گفت: این آیه می‌فرماید: «پس هر كه در اين [باره] پس از دانشى كه تو را [حاصل] آمده با تو محاجه كند بگو بياييد پسرانمان و پسرانتان و زنانمان و زنانتان و ما خويشان نزديک و شما خويشان نزديک خود را فرا خوانيم سپس مباهله كنيم و لعنت ‏خدا را بر دروغگويان قرار دهيم.»

این مدرس حوزه علمیه با اشاره به اینکه امام رضا(ع) فرمودند: بالاترین فضیلت امام علی(ع) در آیه مباهله بیان شده که به منزله نفس پیامبراکرم(ص) است، افزود: فردای روز مباهله دیدند طبق چیزی که خدا به پیامبراکرم(ص) دستور داده بود یک زن بیشتر همراه رسول خدا(ص) نبود و آن دخترش حضرت فاطمه(س) بود که این مقام و جایگاه والای حضرت زهرا(س) را نشان می‌دهد که خدای متعال برای انجام یک امر مهمی مثل مباهله (غلبه حق بر باطل) دستور می‌دهد ایشان پیامبراکرم(ص) را همراهی کند و امام علی(ع)، حسن و حسین(ع) نیز حضور داشته باشند.

سهرابی با بیان اینکه یکی دیگر از آیات در رابطه با حضرت زهرا(س) که مقام و منزلت ایشان را نشان می‌دهد آیه ۲۳ سوره شوری «قُل لَّا أَسْأَلُكُمْ عَلَيْهِ أَجْرًا إِلَّا الْمَوَدَّةَ فِي الْقُرْبَى» معروف به آیه مؤدت است که خدای متعال در آن فرموده است: «بگو به ازاى آن [رسالت] پاداشى از شما خواستار نيستم مگر دوستى در باره خويشاوندان»، گفت: این مودت نسبت به ذی‌القربی پیامبر اکرم(ص) را که خود خدا خواسته است نزدیک‌ترین قرابتی که برای پیامبراسلام(ص) سراغ داریم دخترش حضرت فاطمه زهرا(س) است و این مودتی است که از سوی خدا از مردم خواسته شده و محورش حضرت زهرا است.

این مدرس حوزه علمیه با اشاره به آیه هشتم سوره انسان «وَيُطْعِمُونَ الطَّعَامَ عَلَى حُبِّهِ مِسْكِينًا وَيَتِيمًا وَأَسِيرًا»، اظهار کرد: طبق آنچه مفسران گفته‌اند و روایاتی که در این رابطه وجود دارد منظور حضرت فاطمه زهرا(س) است در جریان اطعامی که داشتند و در سه شبانه‌روز متوالی در حالی‌ که روزه‌دار و گرسنه بودند اما لحظه افطار وقتی مسکین گرسنه‌ای به در خانه حضرت(س) آمد با اینکه خودش گرسنه است اما اطعام نمی‌کند و غذای خود را به مسکین می‌دهد.

سهرابی با تأکید بر اینکه حضرت فاطمه(س) را باید با قرآن بشناسیم، به مقام و عظمت این بانوی والامقام در روایات اشاره کرد و افزود: عظمت حضرت زهرا(س) به صرف پیوند با پیامبر(ص) و ائمه اطهار(ع) نیست؛ گرچه این امر خود مهم و معتبر است، اما منزلت این شخصیت به دلیل بلندمرتبگی و ویژگی‌های اوست، پیوند با پیامبر(ص) و اهل‌بیت(ع) را خیلی‌ها داشته‌اند و این منزلت ویژه است که او را سیده زنان جهان در همه اعصار قرار داده است.

وی با اشاره به حدیثی از پیامبراکرم(ص) که فرموده است: «لَوْ کَانَ الْحُسْنُ شَخصاً لَکَانَ فَاطِمَةَ بَلْ هِیَ أَعْظَمُ إِنَّ فَاطِمَةَ(س) اِبْنَتِی خَیْرُ أَهْلِ الْأَرْضِ عُنْصُراً وَ شَرَفاً وَ کَرَماً؛ اگر تمام نیکی‌ها مجسم شود فاطمه می‌شود، بلکه فاطمه بالاتر است. دخترم بهترین اهل زمین است از نظر عنصر، شرافت و کرامت»، ادامه داد: امام جعفرصادق(ع) در مورد نام‌گذاری حضرت به زهرا(س) فرمود: «لِأَنَّهَا کَانَتْ إِذَا قَامَتْ فِی مِحْرَابِهَا زَهَرَ نُورُهَا لِأَهْلِ السَّمَاءِ کَمَا یَزْهَرُ نُورُ الْکَوَاکِبِ لِأَهْلِ الْأَرْضِ؛ (او را زهرا می‌گویند) براى اینکه هرگاه فاطمه در محراب عبادت مى‌ایستاد و به عبادت مشغول مى‌شد نور او براى اهل آسمان مى‌درخشید همان‌طور که ستارگان براى اهل زمین مى‌درخشند.»

انتهای پیام
captcha