حجتالاسلام مهدی مرادیان، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی لرستان در گفتوگو با ایکنا از لرستان، ضمن تبریک سالروز پیوند آسمانی حضرت علی(ع) و حضرت زهرا(س)، اظهار کرد: این پیوند، پیوند مبارکی است که میتواند الگویی بینظیر برای ترویج ازدواج آسان در جامعه امروزی باشد.
وی ادامه داد: ازدواج حضرت علی(ع) و حضرت فاطمه(س) کمترین تشریفات و بالاترین درجات معنویت و محبت را با خود داشت، اگر امروزه بهکار برده شود نسخهای نجاتبخش در مقابل همه آسیبهای اجتماعی است که متأسفانه همین بحرانها ناشی از تجملگرایی و تأخیر در ازدواج و بیاعتمادی جوانها شده است.
مسئول گروههای معارف دانشگاههای لرستان با اشاره به اینکه نکته مهم در الگوگیری از سیره اهلبیت(ع) بهویژه در سیره ازدواج حضرت علی(ع) و حضرت فاطمه(س) مهریه پایین این ازدواج است، بیان کرد: بنابر روایاتی، مهریه حضرت زهرا(س) بسیار اندک و حدود 500 درهم نقره بود که نشان سادگی و برکت است که در زندگی ایشان وجود داشت، پیامبر اکرم(ص) در این مورد فرمودند: «بهترین زنان امت من کسانی هستند که مهریه آسان و کم دارند»، بنابراین سختگیری در مهریه که یکی از موانع در ازدواجهای امروزی است توجیهی ندارد و مقام معظم رهبری نیز تأکید کردند که 14 سکه بهار آزادی امر متعادلی در تعیین مهریه است.
مرادیان بر برگزاری ازدواج آسان تأکید کرد و ادامه داد: باید تشریفات مراسم ازدواج کم و این امر معنوی با نیت و قرب الهی برگزار شود، این سادگی در برگزاری مراسم ایراد محسوب نمیشود بلکه یک ارزش است که سبب برکت در ازدواج میشود، توصیه قرآن نیز بر همین است که در آیه 32 سوره مبارکه نور میفرماید: «وَأَنْكِحُوا الْأَيَامَى مِنْكُمْ وَالصَّالِحِينَ مِنْ عِبَادِكُمْ وَإِمَائِكُمْ إِنْ يَكُونُوا فُقَرَاءَ يُغْنِهِمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ؛ مردان و زنان بدون همسر را همسر دهيد و نيز بردگان و كنيزان درستكار را به ازدواج درآوريد. اگر فقير باشيد، خداوند شما را از جانب فضلش بىنياز مىكند كه پروردگار وسعتبخش و آگاه است.»
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی لرستان ادامه داد: وعده الهی است که از مسائل اقتصادی امر ازدواج نترسید چراکه خداوند ضمانت کرده اگر شما برای اینکه از گناه رهایی پیدا کنید به سمت ازدواج بروید، شما را از فضل خود بینیاز میکند.
وی تصریح کرد: متأسفانه امروزه آنقدر نگاه مادی و سختگیریها در ازدواج زیاد شده، ازدواجها دیرهنگام انجام میشود و سن ازدواج بسیار افزایش یافته است که آسیبهایی مانند افزایش روابط نامشروع، گسترش آسیبهای نامشروع و ... را برای جوانان در پیش داریم.
مرادیان با اشاره به اینکه وقتی شرایط ازدواج فراهم نشود فساد و روابط نامشروع زیاد میشود، گفت: برخی از آمار افراد و تجردهای قطعی که امروز در جامعه وجود دارد نشان از سختگیریهای نامناسب در مراحل ازدواج بوده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی لرستان با بیان اینکه آسیب دیگر ازدواج دیرهنگام فشارهای روانی و مشکلات افسردگی است که پیش میآید، افزود: ممکن است جوان در اوایل زندگی سرگرم هیجانات جوانی شود و خلأیی در وجود خود احساس نکند اما با افزایش سن اگر ازدواج شکل نگیرد و خانواده تشکیل نشود مشکلات روحی و روانی بهوجود میآید.
وی با اشاره به اینکه ضعف در بنیان خانواده و کاهش فرزندآوری خطراتی است که آینده ایران عزیز را تهدید میکند، بیان کرد: هشدار داده میشود که به شدت خطر کاهش فرزند و پیری جامعه را در پیش داریم و نظام جمهوری اسلامی باید راهکارهای جدی در این عرصه داشته باشد.
مرادیان تصریح کرد: راهکارهایی که برای بحث ازدواج آسان میتوان داشت، در وهله اول فرهنگسازی با همین الگوهای دینی مانند ازدواج حضرت علی(ع) و حضرت زهرا(س) و تبعیت از برخی از الگوها و برجستهسازی و ترویج این الگوها در مساجد، آموزش و پرورش و دانشگاهها بسیار مهم است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی لرستان افزود: راهکار دوم حذف تشریفات و تجملاتی است که در مراسم وجود دارد و راهکار سوم کاهش هزینههایی مانند مهریه و جهیزیه است که باید نگاهها معقول باشد و دو خانواده با یکدیگر سازگاری داشته و هزینهها را کم کنند.
وی موضوع مسکن و اشتغال را مشکل جدی جوانان در بحث ازدواج دانست و تأکید کرد: دولت باید تعداد وامهای کمبهره را افزایش داده و زمین و مسکن ارزان به زوجها ارائه بدهد. حاکمیت باید در این عرصه قدم جدی بردارد و این حمایتها در بحث ازدواج و فرزندآوری خیلی پررنگتر از چیزی که هست، باشد.
مرادیان ادامه داد: راهکار دیگر افزایش آموزشهای سبک زندگی و همسرداری است که در حال حاضر در دانشگاهها برگزار میشود که باید پررنگتر از گذشته و در فضای عمومی جامعه اجرا شود چراکه همسرداری و تربیت فرزند خیلی کار دشوار و سختی است که باید آموزش داده شوند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی لرستان تأکید کرد: نکته مهم در بحث ترویج ازدواج آسان پرهیز از نگاه مادیگرایانه به ازدواج است، باید بر مسائل اخلاقی مانند ایمان، هم کفو بودن و ... تأکید کرده و این مسائل را جایگزین نگاههای مادی و اقتصادی کنیم.
انتهای پیام