به گزارش ایکنا به نقل از روابط عمومی حوزه هنری لرستان، از سوی مدرسه هویت حوزه هنری انقلاب اسلامی لرستان نشست تخصصی «تجلی» دوشنبه، ۲۶ آذرماه با حضور جمعی از هنرمندان نمایش و تعزیه و پژوهشگران در سالن کنفرانس حوزه هنری برگزار شد.
سیمای حضرت فاطمه زهرا(س) در ادبیات نمایشی و نسخههای تعزیه، نگاهی به نقش زنان در شکلگیری هنر شبیهخوانی و سیر تعزیهخوانی در اقوام لر از جمله سرفصلهای مورد بررسی این نشست تخصصی بود.
اسماعیل مجللی، مدرس این نشست تخصصی در ابتدای جلسه بهمناسبت سالروز وفات حضرت امالبنین(س) بخشی از تعزیه وفات امالبنین(س) را اجرا کرد.
این محقق و پژوهشگر تعزیه کشور گفت: در ادبیات نمایشی دوران معاصر آنگونه که باید و شاید سیمای حضرت فاطمهزهرا(س) را به تصویر نکشیدهایم و آنچه را که شاهد آن هستیم فقط بهکارگیری المانهایی همچون در، آتش و میخ است که اینگونه موارد فقط یک روضه تصویری را شاهد هستيم.
وی در ادامه ضمن تشویق هنرمندان به مطالعه و تحقیق در زندگی حضرت زهرا(س) افزود: همانگونه که همه ما آگاه هستيم به حضرت فاطمه زهرا(س) لقب امابیها یعنی مادر پدر را به خود اختصاص دادهاند آن هم پدری که ختم انبیا و رحمت للعالمین بودند آیا یک چنین بانویی با این خصوصیات هیچ گزینهای برای خلق آثار دراماتیک نداشتند و فقط به روضههای تصویری و پخش مداحی باید در نمایش اکتفا کنیم.
این پژوهشگر تعزیه در ادامه در مورد تعزیهخوانی اقوام لر اظهار کرد: اسناد و مدارک تعزیهخوانی اقوام لر در دوره قاجار وجود دارد حتی در تکیه دولت قبل از تعزیه دسته عزاداری بروجردیها وارد میشدند.
وی افزود: استان لرستان و اقوام لر سرشار از آیینهای نمایشی سوگ و سور هستند و نمود این آیینها و روحیه حماسی اقوام لر را در تعزیههای این منطقه به وضوح میتوان مشاهده کرد.
نویسنده کتاب شبیهنامه اضافه کرد: شاعران آیینی منطقه لر یکی از آنها صامت بروجردی است که در دوره قاجار زیست میکرد و برخی از اشعار او در تعزیهها بهکار میرود. تعزیه و تعزیهخوانی ماحصل نهضت بازگشت ادبی و رنسانس ادبیات ما بود که سه هنر ادبیات و موسیقی و نمایش، هنر شبیهخوانی را تشکیل دادند.
وی در خاتمه گفت: در دوره قاجار از هنر شبیهخوانی تمامی زشتی و زیبایی جامعه را با این هنر تبیین کردند و تأثیر عجیبی بر زندگی عامه مردم داشت و باید از زوال و به محاق رفتن این هنر مردمی ارزشی که رنگ و بوی اباعبداللهالحسین(ع) را به خود گرفته است، جلوگیری کرد.
در ادامه درباره مباحث ارائه شده در این نشست بحث و بررسی شد و خطبه امام حسین(ع) توسط استاد حسن مجللی اجرا شد.
انتهای پیام