کد خبر: 4251029
تاریخ انتشار : ۰۸ آذر ۱۴۰۳ - ۱۸:۴۴
کلانترمهرجردی:

فعالیت‌های فرهنگی جهاددانشگاهی متناسب با انتظارات نسل جدید باشد

معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی گفت: فعالیت‌های فرهنگی این نهاد، باید متناسب با سلایق و زبان نسل جدید باشد.

علیرضا کلانتری مهرجردی، معاون فرهنگی جهاد دانشگاهیبه گزارش ایکنا از لرستان، علیرضا کلانترمهرجردی، معاون فرهنگی جهاددانشگاهی، امروز هشتم آذرماه در حاشیه برگزاری نودودومین گردهمایی معاونان فرهنگی جهاددانشگاهی کشور که در سالن شهید سلیمانی دانشگاه لرستان برگزار شد، بیان کرد: فرهنگ در نظامات فکری مختلف، تعابیر متفاوتی دارد به طوری که تعدادی از اندیشمندان خارج از مرزهای ایران آن را زیربنا و تعداد دیگری روبنا تعبیر می‌کنند، اما در نظام اسلامی متکی بر مبانی فکری و نظری اسلام، متفکران دینی، امام راحل(ره) و مقام معظم رهبری از فرهنگ نه به عنوان زیربنا و روبنای صِرف، بلکه به عنوان فضای تنفسی حاکم بر جامعه تعبیر می‌شود. 

وی با بیان اینکه مخاطب اصلی جهاددانشگاهی، دانشجویان هستند، تصریح کرد: اعتقاد داریم، دانشجو مالک اصلی دانشگاه است که ارزش افزوده در حوزه علم، آموزش و فرهنگ به دست بیاورد و بعد وارد عرصه‌های اجتماعی شود، از این‌رو به تعبیر مقام معظم رهبری باید در فضای دانشگاه مؤثر باشیم.

معاون فرهنگی جهاددانشگاهی ادامه داد: فعالیت‌های فرهنگی جهاددانشگاهی باید متناسب با نسل جدید، سلایق و زبان آنان باشد، بنابراین با شیوه سی سال قبل نمی‌توان فعالیت‌ کرد.

کلانترمهرجردی با بیان‌ اینکه رویکرد و ماموریت فعالیت‌های فرهنگی باید جهت دادن به نسل جدید باشد تا این قابلیت و ظرفیت به تربیت انسان متعالی منجر شود، اظهار کرد: با توجه به منویات رهبر معظم انقلاب، برون‌داد فعالیت‌های فرهنگی باید تربیت انسان متعالی و تراز انقلاب اسلامی باشد، بنابراین رویکرد جهاد دانشگاهی به‌روزرسانی و بازتعریف فعالیت‌های فرهنگی متناسب با سلایق نسل جدید است.

وی اضافه کرد: امروز تلاش کردیم کارهای فرهنگی گذشته را با یک نگاه جدید بازتعریف کنیم و به این‌نتیجه رسیدیم که بعد از ۴۵ سال باید یک نظام اسنادی در حوزه فرهنگ تعریف کنیم در این رابطه اولویت اول توصیه‌ها و منویات رهبر معظم انقلاب در حوزه فرهنگ و دوم تمرکز بر تجربه‌های داخلی و به‌روزرسانی آنهاست. 

معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی پرهیز از موازی‌کاری را به‌عنوان رویکرد جهاددانشگاهی بیان کرد و گفت: همان‌طور که رهبر معظم انقلاب تاکید دارند، نقش جهاد باید در دانشگاه و حوزه اجتماعی ملموس باشد و امروز با دنبال کردن روش‌های قدیمی نمی‌توان با نسل جدید مواجه شد.

وی با اشاره به اینکه هم‌افزایی جهاددانشگاهی و سایر نهادهای فرهنگی دانشگاه اعم از بسیج و نهاد رهبری در کنار هم می‌توانند فعالیت‌های گُزین و فاخری طراحی و با مشارکت هم اجرا کنند که امیدواریم این فضا ایجاد شود.

معاون فرهنگی جهاددانشگاهی با تأکید بر اینکه جهاددانشگاهی رویکرد فرهنگی خود را در قالب کتاب «جریان اصلی» با نشان دستگاه‌ها، وزارت علوم و بهداشت تدوین کرده است که امیدواریم با استقبال مواجه شود، افزود: امروز کتاب «داده‌نمای فرهنگی» رونمایی شد که علاوه بر تبیین تاریخ شفاهی جهاد در حوزه فرهنگ مکتوب، رویکرد فعالیت‌های فرهنگی جهاد را برای دستگاه‌ها تبیین نموده، که امیدواریم به تقویت همکاری با دستگاه‌ها و توسعه هدفمند منجر شود.

فعالیت بیش از چهار دهه جهاددانشگاهی در حوزه فرهنگی دانشگاه‌ها

کلانترمهرجردی نیز در سخنانی با بیان اینکه جهاددانشگاهی بیش از چهار دهه در حوزه فعالیت‌های فرهنگی در دانشگاه‌ها به کنش‌های فرهنگی می‌پردازد، گفت: ظرفیت جهاددانشگاهی براساس اساتید و دانشجویان دانشگاه‌هاست.

وی ادامه داد: مراکز تخصصی که در جهاددانشگاهی شکل گرفته نیز براساس همین ظرفیت تعریف شده است؛ در جهاددانشگاهی پنج مرکز تخصصی فرهنگی در حال فعالیت بوده که سازمان ترویج مطالعه و نشر یکی از این سازمان‌های تخصصی است و امروز کتابی در حوزه شهادت که توسط خانم خاکبازان ارائه و توسط مقام معظم رهبری تقریظ شده و به مدیران فرهنگی ارائه شده است؛ هدف از این اقدام این است که این فضا را به سمت مخاطبان خودمان هدایت و این گفتمان را توسط مدیران فرهنگی جهاددانشگاهی توسعه دهیم.

معاون فرهنگی جهاددانشگاهی اظهار کرد: یکی دیگر از سازمان‌های جهاد‌دانشگاهی، سازمان فعالیت‌های قرآنی و خبرگزاری ایکنا است که فعالیت‌هایی که در حوزه فرهنگی از سوی جهاددانشگاهی انجام می‌شود را تحلیل، بررسی و مورد ارزیابی قرار داده و براساس نقطه نظراتی که ارائه می‌شود، قوت‌ها و ضعف‌ها مرور شده تا آمادگی بیشتری برای حضور در دانشگاه‌ها داشته باشند.

وی بیان کرد: سازمان دیگری که در حوزه رسانه فعالیت می‌کند، خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) است؛ همچنین مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران را در جهاددانشگاهی داریم که فعالیت‌های تحلیل، رصد و افکارسنجی را انجام می‌دهد و امروز هم آخرین رصدی که در حوزه فرهنگی و اجتماعی صورت گرفته به مدیران فرهنگی ارائه و نیازسنجی شد تا بتوانند براساس فعالیت‌هایی که در حال انجام است، انطباق جدیدی با وضعیت جدید پیدا کنند.  

کلانترمهرجردی با بیان اینکه سنت برگزاری گردهمایی فرهنگی از گذشته شکل گرفته و تقریباً تمام نهادهای فرهنگی به این سنت پایبند هستند، تصریح کرد: یکی از نهادهایی که در این زمینه پیش‌قدم شد جهاددانشگاهی است و اولین گردهمایی معاونان فرهنگی که در سال‌های اولیه تأسیس جهاد برگزار شد اقدامی بود که توسط دستگاه فرهنگی جهاد برای هارمونی و هماهنگی مدیران فرهنگی شکل گرفت، اما امروز در سایر نهادهای علمی هم این گردهمایی‌ها برگزار می‌شود؛ این گردهمایی‌ها هر سال در یک واحد دانشگاهی برگزار و امروز شهرستان خرم‌آباد و دانشگاه مادر استان میزبان است و همچنین با مجموعه فرهنگی دانشگاه تعامل و گفتگو شده و ظرفیت‌ها و نوآوری‌های استان مورد بررسی قرار می‌گیرد.

وی اضافه کرد: عنوان این گردهمایی، نخبگان، فرهنگ مقاومت و پیشرفت است که براساس بیانات مقام معظم رهبری در مورد حوزه‌های مختلف طی یک سال گذشته انتخاب شد.

کلانترمهرجردی اظهار کرد: در این دوره از گردهمایی، براساس فعالیت‌های شاخص شکل گرفته در جهاددانشگاهی چهار کار جدی را به‌عنوان نوآوری معرفی کردیم؛ اول اینکه قرائت قرآن را به سمت تدبر در قرآن بردیم و جلسه‌ای در حوزه تدبر قرآن برای مدیران فرهنگی برگزار شد که ظرفیت‌های قرآنی را به لحاظ معنایی برای حل مسائل دانشگاه به‌کار بگیرند؛ برنامه دیگری که پیرو بیانان مقام معظم رهبری و از سال ۹۰ در جهاددانشگاهی دنبال کردیم، بحث مناظرات دانشجویی و کرسی‌های آزاداندیشی بود که جهاددانشگاهی ابتکار عمل را در دست گرفت و با همکاری نهادهای دانشگاهی این کار را با قدرت پیش برد و شاهد برگزاری سیزدهمین دوره مناظرات دانشجویی از سال ۹۰ هستیم، همچنین مناظره‌ای در همین گردهمایی با موضوع آیا فعالیت‌های فرهنگی منطبق با نیازهای جامعه است؟ با شرکت معاونان فرهنگی برگزار شد.

معاون فرهنگی جهاددانشگاهی اضافه کرد: سومین فعالیتی که در این گردهمایی انجام شد، ارائه سه دقیقه‌ای تحت عنوان برنامه سدید بود که سازمان ترویج مطالعه و نشر با همکاری معاونان فرهنگی دانشگاه‌ها این برنامه را برگزار می‌کند؛ امروز همچنین کتاب بیست سال و سه روز توسط خانم خاکبازان در سه دقیقه ارائه شد و سپس مورد گفتگو و پرسش و پاسخ مدیران فرهنگی قرار گرفت تا اینکه چگونه بتوانیم ظرفیت حوزه نشر را تغییر و تحولات اتمسفر فرهنگی دانشگاه به‌کار بگیریم.

وی بیان کرد: نویسندگانی که کتاب‌هایی فاخر در حوزه مقاومت و پیشرفت دارند و مورد عنایت رهبر معظم انقلاب قرار گرفته‌اند، باید مورد توجه دستگاه‌های فرهنگی قرار گیرند و ما با دعوت از نویسنده کتاب بیست و سه روز در این گردهمایی نشان دادیم که باید فعالیت‌هایی که در حوزه اجتماعی و خارج از فضای رسمی و دولتی شکل گرفته را حمایت و باید از این ظرفیت در مجموعه‌های فرهنگی استفاده کرد تا بتوانیم فضای فرهنگی کشور را از آنچه که هست مطلوب‌تر و بهتر کنیم.

انتهای پیام
captcha