حجتالاسلام والمسلمین محمد نظری، کارشناس دینی در گفتوگو با ایکنا از لرستان، در تفسیر کوتاهی از آیات 1 تا 3 سوره فاطر گفت: سوره فاطر در مکه نازل شده است و از سور مکی اصول دین و خطوط کلی فقه، حقوق و اخلاق مطرح شده است، در ابتدای پنج سوره از جمله سوره فاطر سخن از حمد الهی است که این حمدهای پنجگانه تکرار نیست بلکه هر یک ناظر به جنبه خاصی است.
وی ادامه داد: فاطر از صفات خداوند و به معنی شکافنده است، فرشتگانی که به امر الهی تدبیر امور را بر عهده دارند از شئون گوناگونی برخوردارند و از جمله صفت آنها عصمت و طهارت از گناه است.
نظری با اشاره به اینکه ملائکةالسماء معصوم هستند اما دلیلی بر عصمت ملائکةالارض نیست، بیان کرد: جهان به اسمای الهی اداره میشود و انسان کامل مظهر اسمای الهی است، فرشتگان مدبر امور شاگردان انسان کامل هستند.
این کارشناس دینی بیان کرد: فرشتگان مأموران رحمت خداوند هستند، وقتی خدا رحمت خود را از کسی سلب کند او گرفتار عذاب میشود، فرشتگان طبق بیان صریح قرآن کریم دارای بال هستند، اما بال مثالب و مجرد نه بال مادی، بال یعنی قوه و به این معناست که فرشتگان از قوای گوناگونی برخوردارند.
وی تأکید کرد: سورههای انعام، کهف، سباء و فاطر با حمد شروع شدهاند و هرکدام در برابر یک نعمت خاصه است ولی سوره فاتحةالکتاب حمدش با ربوبیت پروردگار آغاز شده است.
نظری افزود: فطر یعنی شکافتن و کسی که میشکافد، برخی از بزرگان به استناد برخی شواهد میگویند ناظر بر سوره انبیاء است، خداوند زمانی که آسمان و زمین را خلق کرد بهصورت یک مجموعه بسته و به هم وصل بوده و بعد از آن زمین و آسمان و کُرات را کم کم از یکدیگر جدا کرد، خداوند سبحان فاطر است به همین معنا که میفرماید: «الْحَمْدُ لِلَّهِ فَاطِرِ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ».
این کارشناس دینی با بیان اینکه خداوند برای تدبیر نیز فرشتگان را که مدبرات امر هستند، آفرید، افزود: فرشتهها دارای قوا و شئون گوناگونی هستند و خداوند برای آنها اسماء و اوصاف زیاد ذکر کرده است، مهمترین وصفی که برای فرشتگان میتوان ذکر کرد طهارت از گناه است که در سوره مبارکه انبیاء آمده است هرگز قبل از دستور خداوند سبحان حرکت نمیکنند، که این نشانه عصمت آنهاست.
وی تصریح کرد: فرشتگانی که مسئول و موکل امور دوزخیان هستند معصوم هستند، وقتی در مورد فرشتگان مأمور امور دوزخ تصریح به عصمت شده فرشتگانی که در رده بالاتری هستند یقیناً معصوم هستند، اما فرشتگان دیگر مانند ملائکةالارض دلیلی بر عصمت آنان نیست، بنابراین اگر ثابت شود که یک فرشته لغزید منافاتی با عصمت فرشتگان ندارد.
نظری گفت: نام جبرئیل، میکائیل، هاروت و ماروت در قرآن کریم آمده است که یقیناً معصوم هستند، اما عدد و رقم ملائکةالارض و کیفیت آنها برای ما روشن نیست.
انتهای پیام