مرثیه کرونایی مؤسسات قرآنی / نگرانی مدیران از تعطیلی
کد خبر: 3921929
تاریخ انتشار : ۲۶ شهريور ۱۳۹۹ - ۰۷:۳۸

مرثیه کرونایی مؤسسات قرآنی / نگرانی مدیران از تعطیلی

به‌دنبال شیوع کروناویروس و تعطیلی اجباری فعالیت‌های قرآنی، بسیاری از مؤسسات و خانه‌های قرآنی لرستان با مشکل مالی مواجه هستند و مدیران این مؤسسات با چنگ و دندان مؤسسه را حفظ کرده‌اند تا مانع تعطیلی آن شوند.

مرثیه کرونایی مؤسسات قرآنی / نگرانی مدیران از تعطیلی

اکثر مؤسسات قرآنی در لرستان تا قبل از کرونا با وجود این‌که به‌شدت با مشکلات مالی دست و پنجه نرم می‌کردند اما کمتر شاهد رکود فعالیت‌های قرآنی و یا تعطیلی مؤسسات قرآنی بودیم که با شیوع کرونا و ورود این بیماری به جامعه، متأسفانه مشکلات مؤسسات چندین برابر شد.

مؤسساتی که از بازوی مهد قرآن و یا پیش‌دبستانی قرآنی برای درآمدزایی استفاده می‌کردند تا درآمد حاصل را برای آموزش‌های قرآنی در رشته‌ها و رده‌های سنی مختلف هزینه کنند، با بروز کرونا زمینگیر شدند زیرا مهد‌ها و پیش‌دبستانی‌ها تعطیل شد و آن‌چه برای مدیران مؤسسات قرآنی باقی ماند، هزینه پرسنل و بیمه این افراد و همچنین اجاره ساختمان و سایر هزینه‌های جاری بود.

در حال حاضر چندین مؤسسه قرآنی در استان است که مجبور به واگذاری ساختمان‌های استیجاری خود به مالک شده یا تعدادی مؤسسات در شرف این اقدام هستند، چون عملاً درآمدی ندارند که می‎طلبد نگاه ویژه‌تری به فعالیت‌های قرآنی و مؤسسات قرآنی داشته باشیم شاید بتوان مانع از تعطیلی بقیه مؤسسات و خانه‌های قرآنی شد.

مدیران مؤسسات قرآنی با چنگ و دندان مؤسسه را حفظ کرده‌اند

محمد لروند، رئیس اداره امور قرآنی اداره‌کل تبلیغات اسلامی لرستان‌‌ در گفت‌وگو با ایکنا، در رابطه‌با وضعیت مؤسسات قرآنی لرستان در شرایط کرونایی، گفت: با توجه به شیوع کروناویروس و تعطیلی فعالیت‌ها و کلاس‌های قرآنی، خسارت‌های زیادی به مؤسسات قرآنی وارد شد که میزان خسارت‌های وارده ارزیابی شد و قرار است از طرف سازمان دارالقرآن‌الکریم کمک‌های مالی از مؤسسات قرآنی انجام بگیرد.

وی با اشاره به این‌که متاسفانه طی ایام کرونایی، به هر مؤسسه قرآنی استان بین یک تا سه میلیون تومان خسارت وارد شد، افزود: با توجه به این‌که اکثر مؤسسات قرآنی لرستان اجاره‌ای هستند و ماهیانه بین پانصد هزار تا یک و نیم میلیون تومان بابت اجاره‌بها می‎پردازند و اکثر مؤسسات نیز تنها از محل شهریه می‎توانند هزینه‌های مربوط به مؤسسات را تامین کنند و متاسفانه طی هفت ماه اخیر با توجه به شیوع کرونا کلاس‎های مؤسسات تعطیل و هیچ قرآن‌آموزی نداشتند خسارت‌های سنگینی به مؤسسات وارد شد.

لروند در ادامه به اجرای طرح «مواسات و همدلی» اشاره کرد و گفت: در این راستا مبلغ دو میلیون و پانصد هزار تومان در قالب کارت‌های اعتباری در اختیار 21 مؤسسه قرآنی استان قرار گرفت تا نسبت به اجرای طرح «مواسات» و توزیع این مبلغ بین نیازمندان و خسارت‌دیدگان ناشی از کرونا اقدام کنند.

رئیس اداره امور قرآنی اداره‌کل تبلیغات اسلامی لرستان‌‌ اضافه کرد: همچنین طی این مدت 200 پَک مواد غذایی که قیمت تقریبی هر پَک سیصد هزار تومان بود نیز از طرف سازمان دارالقرآن‌الکریم اداره‌کل تبلیغات اسلامی لرستان جهت توزیع بین نیازمندان و خسارت‌دیدگان ناشی از کرونا در اختیار مؤسسات و تشکل‌های قرآنی قرار گرفت تا اگر مربیان قرآنی، فعالان قرآنی و مدیران مؤسسات قرآنی مشکل مالی دارند از این پُک‌ها استفاده کنند.

لروند با ضعیف ارزیابی کردن وضعیت مالی ادارات و همچنین تبلیغات اسلامی جهت کمک و حمایت از مؤسسات قرآنی، افزود: متاسفانه بسیاری از مؤسسات و خانه‌های قرآنی لرستان با مشکل مالی مواجه هستند و مدیران این مؤسسات با چنگ و دندان مؤسسه را حفظ کرده‌اند تا مانع از تعطیلی آن شوند.

وی اضافه کرد: البته کروناویروس مزیت‌هایی هم برای مؤسسات قرآنی داشت و باعث شد مؤسسات قرآنی به‌صورت جدی‎تری به مشکلات و معضلات اجتماعی و فرهنگی جامعه ورود پیدا کنند و علاوه‌بر این مؤسسات قرآنی به بحث آموزش از طریق فضای نوین ارتباط جمعی ورود پیدا کنند.

رئیس اداره امور قرآنی اداره‌کل تبلیغات اسلامی لرستان‌‌ تعداد مؤسسات قرآنی که مجوز فعالیت خود را از اداره‌کل تبلیغات اسلامی لرستان دریافت کرده‌اند را 55 مؤسسه ذکرکرد و افزود: امید است که با از بین رفتن شرایط و بحران کرونایی، مؤسسات قرآنی بتوانند دوباره فعالیت خود را از سر بگیرند و شاهد رونق فعالیت‌های قرآنی مؤسسات باشیم.

محافل و کلاس‌های خانگی قرآن تقویت شوند

وحید کرمی، قاری ممتاز لرستانی در گفت‌وگو با ایکنا، با اشاره به مشکلات حوزه قرآن بر لزوم تخصصی شدن فعالیت‌های قرآنی در سطح استان‌ تاکید کرد و گفت: امروز آن‌چه در جامعه مهم است عمل به قرآن و دستورات قرآنی است، در روزگاری نه چندان دور شاهد برگزاری پُرشور کلاس‌های قرآن و جلسات خانگی قرآن بودیم و همین امر زمینه تدبر بیشتر در قرآن را فراهم می‌کرد اما شرایط کنونی کشور و شیوع ویروس کرونا موجب کاهش این کلاس‌ها شده است.

وی بر لزوم تقویت محافل و کلاس‌های خانگی قرآن تاکید کرد و گفت: اثربخشی کلاس های خانگی قرآن به مراتب بهتر و بیشتر از سایر نهادهای آموزشی است چراکه کلاس‌های خانگی قرآن همراه با فضای صمیمانه و آرام است که زمینه آموزش بهتر قرآن را فراهم می‌کند و دست‌اندرکاران امر قرآن باید محافل خانگی قرآن را تقویت کنند.

تعطیلی مؤسسات قرآنی زنگ خطر ترویج بی‌سوادی قرآنی

عزت‌الله گوشه‌ای، مدیر عامل مؤسسه قرآنی یوسف‌نبی(ع) خرم‎آباد نیز در گفت‌وگو با ایکنا، با اشاره به کاهش چشم‌گیر آمار قرآن‌آموزان مؤسسات قرآنی به‌دنبال شیوع کرونا ویروس، گفت: بدون شک برگزار نشدن دوره‌ها و کلاس‌های آموزش قرآن باعث ترویج بی‌سوادی قرآنی و عدم ترویج فرهنگ غنی قرآن خواهد شد که باید در این زمینه تدابیر لازم اندیشه شود.

وی با بیان این‌که متاسفانه کروناویروس با آمدنش ضربات جبران‌ناپذیری به فعالیت‌های مؤسسات و  خانه‌های قرآنی وارد کرد، افزود: تعطیلی اجباری کلاس‌های آموزش قرآن‌کریم که‌ به‌منظور جلوگیری از شیوع کروناویروس انجام گرفت، باعث شد که دیگر کسی جرائت نداشته باشد در تجمع‌ها و کلاس‌ها حضور پیدا کند که می‎طلبد دست‌اندرکاران فعالیت‌های قرآنی توجه ویژه‌تری نسبت به فعالیت‌های قرآنی و حمایت از مؤسسات و تشکل‌های قرآنی داشته باشند.

کاهش تعداد موسسات قرآنی ازنا

محمدتقی موسویان، از فعالان قرآنی ازنا نیز در گفت‌وگو با ایکنا، با بیان این‌که مؤسسات قرآنی شهرستان ازنا چه قبل و چه بعد از کرونا به‌دلیل عدم حمایت، رشد و روند نزولی داشتند، گفت: در شهرستان ازنا مؤسسات قرآنی قبل از کرونا نیمه تعطیل شده در شرایط بعد از کرونا نیز عملاً تعطیل شده‌اند و تا زمانی‌که مدیریت واحدی برای امر قرآن وجود نداشته باشد شاهد افزایش مشکلات در حوزه قرآنی هستیم.

وی با ذکر این مطلب که امروزه مؤسسات قرآنی به‌دلیل عدم پذیرش دانش‌پژوهان قرآن، تعطیل شدند، اضافه کرد: تعطیلی مؤسسات موجب سرخوردگی متولیان آن می‌شود از طرفی قرار بود برای کرونا تسهیلاتی برای مؤسسات قرآنی در نظر گرفته شود که تاکنون هیچ‌گونه تسهیلات کرونایی به مؤسسات قرآنی داده نشده است.

این قاری لرستانی با بیان این‌که متولیان امر قرآن، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، استاندار و نماینده ولی‌فقیه در لرستان باید برای پیگیری وضعیت آشفته آموزش قرآن ورود کنند، ادامه داد: صدای واحدی از جامعه قرآنی لرستان شنیده نمی‌شود و مؤسساتی که با هدف برداشتن بار آموزش قرآن از روی دوش نهادهای متولی امر قران آمدند امروز به سمت تعطیل شدن می‌روند و می‌طلبد که استاندار لرستان به مشکلات قرآنی این استان ورود کند کمااینکه مشکلات فرهنگی استان لرستان به مراتب بیشتر از مشکلات اقتصادی آن است.

این فعال قرآنی با تاکید بر این‌که اگر مؤسسه قرآنی تعطیل می‌شود ضرر اصلی آن‌‌را دین می‌بیند، زیرا دشمنان از تعطیلی و بسته شدن مؤسسات قرآن خوشحال می‌شوند، اضافه کرد: عدم برنامه‌ریزی در حوزه قرآن و عدم نیازسنجی برای ایجاد مؤسسات، موجب افزایش مشکلات جامعه قرآن شده است و علی‌رغم این‌که قرآن یک ظرفیت بین‌المللی و نماد جمهوری اسلامی ایران است اما هیچ‌کس پاسخگوی مشکلات قرآنی نیست.

رکود و تعطیلی بسیاری از مؤسسات قرآنی پلدختر

مینا هاشمی، مدیرمسئول مؤسسه فرهنگی قرآن و عترت «تبیان» پلدختر نیز در گفت‌وگو با ایکنا، با اشاره به خسارت سنگین کروناویروس به فعالیت‌های قرآنی، اظهار کرد: متأسفانه مؤسسات قرآنی شهرستان پلدختر علاوه بر کرونا در سال گذشته نیز با سیل ویران‌گر مواجه شدند و تعداد زیادی از مؤسسات و خانه‌های قرآنی این شهرستان خسارت دیدند و برخی نیز به‌کلی تخریب شدند.

وی افزود: در حال حاضر فعالیت‌های قرآنی مؤسسات قرآنی پلدختر بسیار ضعیف شده است و در بخش پیش‌دبستانی نیز با مشکل اساسی مواجه هستیم به‌نحوی که سال‌های قبل بیش از ۵۰ قرآن‌آموز در مقطع پیش‌دبستانی در مؤسسه قرآنی تبیان شرکت داشتند، اما در حال حاضر تنها ده نفر ثبت‌نامی داریم.

این بانوی فعال قرآنی بالا بودن هزینه اجازه ساختمان‌ها را یکی‌از مشکلات مؤسسات قرآنی به‌ویژه در پلدختر ذکر کرد و ادامه داد: متأسفانه ماه‌هاست که اجازه‌بهای سنگین مؤسسه را پرداخت می‎کنیم در حالی‎که قرآن‌آموزان محدود به سه یا چهار نفر شده‌اند.

وی با بیان این‌که قبل از این هزینه‌های مؤسسه از کلاس‌های پیش‌دبستانی تأمین می‎شد که با کاهش شدید تعداد ثبت‌نامی‌های پیش‌دبستانی قرآنی پیش‌بینی می‎شود روزگار سختی در انتظار مؤسسات قرآنی باشد، اضافه کرد: متأسفانه قرآن متولی و پشتیبان خاصی ندارد این در حالی‎است که مؤسسات قرآنی با وجود شرایط سختی که خودشان در این روزها داشتند، اما تلاش خود در جمع‌آوری کمک‌های مردمی برای آسیب‎دیدگان ناشی از کرونا را به‌کار گرفتند.

هاشمی نداشتن مکان مستقل را یکی‎از مهم‌ترین مشکلات مؤسسات قرآنی ذکر کرد و افزود: متأسفانه بسیاری از مربیان قرآنی به‌دلیل ضعف بنیه مالی حتی قادر به پرداخت حق بیمه خود نیستند و علاوه‌‌بر این قرآن‌آموزانی هم که به مؤسسات قرآنی مراجعه می‎کنند توانایی پرداخت شهریه را ندارند و این‎ها همه باعث ضعف فعالیت‌‎های قرآنی و رکود و تعطیلی بسیاری از مؤسسات قرآنی شده است.

ترویج فعالیت‌های قرآنی خانگی؛ گامی برای حل مشکلات

حجت‌الاسلام والمسلمین سید احمد رضا شاهرخی، نماینده ولی‎فقیه در استان و امام جمعه خرم‎آباد در دیداری که اواسط شهریورماه امسال با معاون ارتباطات و مشارکت‌های مردمی سازمان دارالقرآن الکریم کشور داشت با توجه به مشکلات پیش‌آمده برای مؤسسات و فعالیت‌های قرآنی، بر ضرورت افزایش فعالیت‌های قرآنی خانگی تاکیدکرد و گفت: حیات جامعه به فرهنگ قرآنی وابسته است و ایمان، عمل صالح، خردورزی، کرامت و… با آموزش‌ها، تدبر و فعالیت‌های قرآنی محقق می‌شود.

وی بر ضرورت اجرای برنامه‌های قرآنی در دانشگاه‌ها، مدارس، مساجد تاکید کرد و افزود: فضای استان لرستان باید به سمت فضای قرآنی و برنامه‌های این حوزه سوق داده شود تا حیات طیبه حاصل شود.

شاهرخی با بیان این‌که  افزایش محافل قرآنی در محله‌های مختلف می‌تواند در دستور کار قرار بگیرد، اضافه کرد: در حوزه‌های علمیه نیز توجه به برنامه‌های قرآنی باید بیشتر از گذشته باشد و مباحث، علوم قرآنی و تدبر در قرآن به صورت کیفی باشد.

خانه‌نشین شدن مربیان قرآنی لرستان

حجت‌الاسلام مهدی امیدیان، نائب‌رئیس اتحادیه مؤسسات فرهنگی ـ مردمی قرآن و عترت لرستان نیز در گفت‌وگو با ایکنا، با ذکر این مطلب که گاهی شرایطی اتفاق می‌افتد که در آن شرایط باید روش‌های مختلف را برای پیشبرد اهداف مدنظر، به‌کار گرفت، گفت: در شرایط ایجاد شده توسط ویروس کرونا باید شرایط مختلفی را برای بهبود فعالیت‌های قرآن به‌کار گرفت.

وی با بیان این‌که شرایط کنونی کشور و شیوع ویروس کرونا ممکن است تا مدت‌ها ادامه داشته باشد، تصریح کرد: قبل از شیوع ویروس کرونا برخی مؤسسات ما دچار روزمرگی فعالیت‌ها شده بودند و کرونا موجب شد تا برخی مؤسسات که دچار روزمرگی شده بودند از لاک روزمرگی بیرون بیایند.

نائب‌رئیس اتحادیه مؤسسات فرهنگی ـ مردمی قرآن و عترت لرستان با یادآوری این مطلب که شیوع ویروس کرونا هزینه‌هایی به‌دنبال دارد به آسیب کرونا به همه اقشار مردم اشاره کرد و با یادآوری این مطلب که مؤسسات قرآنی هم با شیوع ویروس کرونا آسیب دو چندان دیدند، ادامه داد: مدیران و مربیان مؤسسات قرآنی لرستان بیمه نیستند و از محل فعالیت‌های قرآنی حداقلی را دریافت می‌کردند اما شیوع ویروس کرونا موجب قطع این حداقل‌ها شد و مربیان قرآن خانه‌نشین شدند هرچند که دولت قول اعطای تسهیلات به مؤسسات و مربیان قرآنی را داده است اما تاکنون این امر اتفاق نیفتاده است.

وی اضافه کرد: مکان بسیاری از مؤسسات قرآنی لرستان اجاره‌ای است و از اول سال تاکنون، شش ماه اجاره‌بهای مؤسسات قرآنی هزینه سنگینی است که به این مؤسسات تحمیل شده است که ضرورت دارد حمایت از مؤسسات قرآنی مدنظر مسئولان فرهنگی و قرآنی باشد.

امیدیان با بیان این‌که مؤسسات قرآنی باید جای خود را در مساجد پیدا کنند، افزود: باید در شرایط کرونایی برای انتقال مؤسسات قرآنی به مساجد استفاده شود تا بار سنگین اجاره‌بهای مکان‌ استیجاری مؤسسات از دوش آنان برداشته شود.

انتهای پیام
captcha