یک اطلاعیه تئاتری و چند پرسش
کد خبر: 3774645
تاریخ انتشار : ۰۱ دی ۱۳۹۷ - ۱۵:۳۳

یک اطلاعیه تئاتری و چند پرسش

اداره کل هنرهای نمایشی در اطلاعیه‌ای توضیحاتی را درباره حاشیه‌های چند نمایش ارائه کرده که این توضیحات پرسش‌هایی را نیز به وجود می‌آورد.

به گزارش ایکنا، به نقل از ایسنا، روابط عمومی اداره کل هنر‌های نمایشی در اطلاعیه‌ای اعلام کرد، این اداره با توجه به حواشی مربوط به چند نمایش توضیحاتی را به منظور صیانت از حقوق هنرمندان و توجه به ارزش‌ها و هنجار‌های جامعه ضروری می‌داند.

 متن منتشرشده این توضیحات که فقط در اختیار رسانه‌ها قرار گرفته، به شرح زیر است:

«به اطلاع می‌رساند با توجه به حواشی مربوط به چند نمایش اخیر و واکنش‌های مختلف به این موضوع، حفظ و صیانت از حقوق هنرمندان و رعایت و احترام به اصول و قوانین هنری مبنای فعالیت و عملکرد اداره کل هنرهای نمایشی خواهد بود. لذا حسب تاکید وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی و همچنین معاونت محترم امور هنری در راستای ایجاد یک شبکه و نظام منسجم در عرصه فعالیت هنرهای نمایشی توجه به شناسایی و بازنگری مقررات و قوانین موجود و شناسایی خلاء و موارد نقص، تدوین آئین‌نامه‌های اجرایی در دستور کار اداره کل هنرهای نمایشی قرار دارد. تدوین آئین‌نامه جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر، نگارش و تهیه آئین‌نامه شورای صنفی مشورتی هنرهای نمایشی، آئین‌نامه تماشاخانه‌های خصوصی و شیوه‌نامه فعالیت نمایش‌های کمدی و شورای حمایت در کنار بازنگری آئین‌نامه شورای نظارت و ارزشیابی بخشی از این ماموریت است. این مهم در حالی پیگیری می‌شود که به دلیل رشد روزافزون فعالیت‌ها در حوزه هنرهای نمایشی و استفاده از تمامی توان ظرفیت فعلی، وجود برخی مشکلات را نمی‌توان نادیده گرفت. بی‌شک با جهد و تلاش بیشتر همکاران اداره کل هنرهای نمایشی و مشارکت و همراهی هنرمندان امور جاری به بهترین شکل اجرایی هدایت و اجرا خواهد شد.

لیکن به اطلاع همه مسئولین و اهالی دلسوز فرهنگ و هنر و تمامی عزیزانی که دغدغه پایبندی به اصول و قوانین و هنجارهای جامعه را دارند می‌رساند قاطبه هنرمندان تئاتر با پایبندی به اصول و مبانی فکری و ارزش‌های جامعه در این راستا اقدام می‌کنند. با توجه به حجم روزافزون تولیدات نمایشی و تعداد هنرمندان تئاتر و ماهیت پویای هنرهای نمایشی بخشی از تولیدات نمایشی به عنوان دغدغه و رسالت هنرمندان به ضرورت‌های اجتماعی در جامعه می‌پردازد؛ آنچه باید در تحلیل و یا ارزیابی اقدامات خانواده تئاتر با نگاه انصاف و سازنده به آن توجه کرد.

یکی از ماموریت‌های اصلی اداره کل هنرهای نمایشی حمایت و صیانت از حقوق هنرمندان در چارچوب قوانین و مقررات است و انتظار می‌رود گروه‌های نمایشی با همکاری و مشارکت مجدانه خود به این مهم توجه جدی داشته باشند. بنابراین با وجود مشکلات و حواشی شکل‌گرفته پیرامون اجرای چند نمایش و به جهت حفظ حرمت و حقوق دو قشر از جامعه، توجه به نگاه ارزش‌مدار و دغدغه‌مند و تاکید بر حفظ ارزش‌ها و هنجارهای جامعه مورد تاکید است. حفظ حقوق معنوی هنرمندان که در شرایط موجود دغدغه تولید محصولی زنده بر مدار اندیشه را دارند مبتنی بر پایبندی به ارزش‌های انسانی و اسلامی است. لذا اداره کل هنرهای نمایشی با استناد به اصول و قوانین فرهنگی و هنری و اهمیت سیاست‌ فرهنگی و هنری نظام جمهوری اسلامی در این مسیر با جدیت و به دور از مماشات اقدام خواهد کرد. با تاکید مجدانه بر این مهم ذکر این نکته ضروری است که آنچه تحت عنوان عدم نظارت و یا بی‌توجهی هنرمندان و اداره کل هنرهای نمایشی به اصول و و قوانین و حفظ ارزش‌های جامعه طرح می‌شود ناشی از اطلاعات و یا اخبار ناقص از اقدامات و فعالیت موثر و ارزشمند گروه زیادی از هنرمندان پرتلاش و دغدغه‌مند تئاتر است. لذا اداره کل هنرهای نمایشی ضمن تاکید به مدارا و در نظر گرفتن تکثّر نگاهها در جامعه پویای امروز توضیح چند نکته را ضروری می‌داند:

۱-    در خصوص اجرای نمایش «بینوایان» با توجه به تخلف گروه نمایشی فوق در تبلیغات اولیه نمایشی و مطابق رای و نظر شورای مرکزی نظارت و ارزشیابی و در نظر گرفتن موارد تخلف تذکر کتبی و رسانه‌ای به گروه ابلاغ شد. همچنین در طول اجرای عمومی و نظارت بر اجرای نمایش جهت رعایت مواردی چون آرایه و گریم بازیگران مواردی به گروه ابلاغ و جهت رعایت کامل آن از طرف گروه نمایش اقدام شد. بدیهی است اجرای اثر فوق با رعایت همه قوانین و مقررات شورای نظارت و ارزشیابی صرفاً تا زمان و تاریخ ذکرشده در پروانه صادر شده تداوم خواهد داشت.  

۲-    اجرای  نمایش «مثل آب برای شکلات» بنا بر نظر شورای نظارت و ارزشیابی و مطابق یکی از بندهای پروانه نمایش به دلیل عدم رعایت قانون در بازبینی تیزر نمایش و حجم تبلیغات غیرقانونی در فضای مجازی که به دور از کنترل و اراده گروه نمایشی صورت گرفته متوقف شده است.

۳-    در چند مورد به جهت عدم رعایت قوانین و مقررات در سالن‌های نمایشی بخصوص تبلیغات و یا پوشش و آرایه بازیگران و یا تغییر در شکل و محتوای نمایش به گروه و یا مدیران سالن‌های نمایشی تذکر داده شده است که به عنوان یک رویه متداول با همکاری هنرمندان و مدیران در کوتاه‌ترین زمان مشکلات فوق برطرف شده است. بدیهی است شورای نظارت و ارزشیابی اداره کل هنرهای نمایشی با نگاهی تعاملی و مشارکت با هنرمندان سعی دارد در همکاری با گروه‌های نمایشی و مطابق قوانین و مقررات مصوب اقدام کند.   

در پایان ضمن اشاره بر وظیفه قانونی اداره کل هنرهای نمایشی به عنوان متولی فعالیت حوزه هنرهای نمایشی  و توجه بر حمایت از حقوق قانونی هنرمندان بر این نکته تاکید می‌شود که جامعه هنرمندان تئاتر با مشارکت و فعالیت موثر و قانونی خود همواره در راه اهداف و ارزش‌های جامعه ایران اسلامی گام برداشته و سهم زیادی در رشد و اعتلای فرهنگ و هنر این سرزمین دارند. »

یکی از پرسش‌هایی که با انتشار این اطلاعیه مطرح می‌شود، به نمایش «بینوایان» برمی‌گردد که در بخش مربوط به آن ضمن اشاره به تخلف صورت‌گرفته در زمان تبلیغات که به تذکر کتبی و رسانه‌ای ختم شد، تاکید شده، «اجرای اثر فوق با رعایت همه قوانین و مقررات شورای نظارت و ارزشیابی صرفاً تا زمان و تاریخ ذکرشده در پروانه صادر شده تداوم خواهد داشت». آیا این جمله و تاکید کلمه «صرفا»، بدان معناست که باز هم قرار بوده «بینوایان» حسین پارسایی تمدید شود؟ چون طبق پیگیری ایسنا مجوز این نمایش پس از دور اول اجرا، تا اواخر دی‌ماه تمدید شده و گویا برای زمان پس از آن نیز به دلایلی عملا امکانش وجود نداشته است.

پرسش بعدی این است که در این اطلاعیه درباره توقف اجرای نمایش «مثل آب برای شکلات» به کارگردانی ابراهیم پشت‌کوهی تاکید شده، «حجم تبلیغات غیرقانونی تیزر نمایش در فضای مجازی به دور از کمترل و اراده گروه نمایشی بوده» و جای سوال است که چرا با علم و تایید این موضوع، با یک گروه نمایشی که ماه‌ها وقت، صرف تمرین کرده و کلی هم برای اجرا هزینه شده است، این‌طور سختگیرانه برخورد می‌شود اما در برابر تخلف یک گروه دیگر (بینوایان) فقط به تذکر کتبی و رسانه‌ای اکتفا می‌شود؟ آیا آنچه در پی توقف این نمایش در محافل تئاتری شنیده می‌شود، صحت دارد؟ که گفته می‌شود این سختگیری‌ها پس از اظهارات دادستان تهران درباره اجرای نمایشی خلاف ارزش‌های اسلامی در یکی از هتل‌ها یا برخی اظهارات دیگر است که نشان داده شود نظارت در تئاتر خیلی جدی است.

 پرسش دیگر این است که آیا تمام برخوردهایی که با گروه‌های نمایشی صورت می‌گیرد در راستای همان نگاه تعاملی و مشارکت با هنرمندان است که در بند سوم اطلاعیه بر آن تاکید شده یا این تعامل فقط مخصوص برخی اشخاص است؟

براساس آنچه در این اطلاعیه آمده چند نکته دیگر هم قابل تامل و توجه است از جمله اینکه، در این متن به نگارش و تهیه آیین‌نامه شورای صنفی مشورتی هنرهای نمایشی، آیین‌نامه تماشاخانه‌های خصوصی و شیوه‌نامه فعالیت نمایش‌های کمدی و شورای حمایت در کنار بازنگری آئین‌نامه شورای نظارت و ارزشیابی اشاره شده و این پرسش مطرح می‌شود که پس از گذشت  ۹ ماه از انتصاب مدیرکل جدید هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی چرا هنوز اسامی اعضای برخی از شوراهای این اداره کل از جمله شورای مشورتی یا شورای حمایت که در بخش کمک هزینه و حمایت از اجرای گروه‌ها نقشی مهم در اداره کل هنرهای نمایشی دارد، اعلام نشده است؟ آیا این دو شورا آیین‌نامه مصوب دارند یا هنوز در حال تدوین هستند؟

البته یادآوری می‌شود که تیرماه خبری مبنی بر انتصاب دبیر شورای مشورتی رسانه‌ای شد.

 در این چند ماه بویژه در ماه‌های اخیر اخباری درباره در دست تدوین بودن چند آیین‌نامه از سوی اداره کل هنرهای نمایشی منتشر شده اما به نظر می‌رسد هنوز نهایی نشده‌اند یا فقط در حد خبر مطرح شده که در این راستا به خبر اعلام آیین‌نامه تماشاخانه‌های خصوصی می‌توان اشاره کرد که تیرماه رسانه‌ای شد اما به دلیل نواقص و مشکلاتی که داشت احتمالا همچنان در دست بررسی است.

انتهای پیام

captcha